sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Annalan huvilan mailla

 
Kesällä kävimme Annalan huvilalla, Villa Annebergissä, joka sijaitsee Helsingissä Arabianrannassa. Yllättävä näky kerrostalojen keskellä tämä. Huvila on kauppaneuvos Gustaf Otto Waseniuksen rakennuttama vuonna 1826 ja nimetty Waseniuksen ensimmäisen vaimon Anna Charlottan ja korkean sijaintinsa mukaan. Puutarha, maisemapuisto ja alueella oleva orangeria kunnostettiin v. 1999-2001. Kaunis historiaa huokuva vierailukohde...

 
Huvilan vieressä on Waseniuksen perustama tammivaltainen maisemapuisto. Upeita vanhoja jalopuita.
 
 

 

 
Päärakennuksessa on ollut Mannerheimin lastensuojeluliiton äiti- ja lapsikoti karjalaisille siirtolaisille vuosina 1940-42. Sittemmin rakennuksessa on ollut asuntoja.
Talon edessä on 1800-luvun tyylinen symmetrinen muotopuutarha. Aika upea, eikö?Annalan kartanon vieressä on koriste- ja hyötykasvien viljelypastoja, joita ylläpitää Hyötykasviyhdistys. Hyötykasviyhdistys järjestää alueella puutarhateemailtoja ja opastettuja puutarhakierroksia. Meidän vierailullamme paikka oli hyvin hiljainen, ainoastaan yksi kukko tepasteli syreenipensaan alla ja muutama palstaviljelijä oli askareissaan.
 

 
Pelargonioita...

 
Alueella on myös Waseniuksen perustama luonnonkivestä tehty orangeria, josta harmillisesti ei ole yhtään kuvaa. Orangeria on rakennettu oletettavasti v. 1844 jolloin se on vanhimpia suomalaisia orangerioita. Luin että siellä kasvatettiin appelsiini-, sitrus-, pomeranssi-, viinirypäle- ja muita hedelmäpuita, persialaisia meloneja, turkkilaisia papuja, lääkeyrttejä, värjäyspuita ja kaktuksia.

 
Tässä lapset lammella etsimässä iilimatoja. Waseniuksella oli yksinoikeus kasvattaa iilimatoja Uudellamaalla vuodesta 1838. Alkuperäiset kolme lampea on täytetty, ja niiden kohdalle tehty painanne kuvaamaan niiden sijaintia. En tosin ole varma, onko tämä lammikko juuri se...
 
Tietoa Villa Annalasta löysin mm.:
 

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa ihanalta paikalta! Minä olen ainakin messissä jos lähdetään jonain kesänä yhdessä... =)

    VastaaPoista