torstai 18. heinäkuuta 2013

Linnoituksen saaristoluontoa

 
En aluksi ajatellut, että tämä paikka olisi varsinainen puutarhamatkailukohde, mutta sitten löysin Suomelinnan Puutarhaliiton puutarhamatkakohde-listauksesta, ja päätin tehdä siitä oman postauksen. Suomenlinna on UNESCO:n maailmaperintökohde. Elämyksellinen kohde alkaen lauttamatkasta aina Kustaanmiekan paljaille rantakallioille saakka. Kallioilla auringon paahteessa ja tuulen tuiverruksessa seisoessa, aavan valossa välkehtivän meren levitessä äärettömyyksiin, tavoittaa jotain samaa kuin Tunturi-Lapin avaruudessa. Ja lyhyen lauttamatkan päässä tiheään asutusta pääkaupunkiseudusta. 
Luin puutarhaliiton sivuilta, että Suomenlinnan luonto on sekoitus saaristoluontoa ja vuosisatojen saatossa istutettua linnoituksen kasvistoa. Siellä kasvaa monia itäisiä tulokaskasveja, jotka ovat peräisin venäläisen varuskunnan ajoilta. Suomenlinnan kasvillisuus onkin poikkeuksellisen monimuotoinen ja rikas. Vanhoista rakennuksista liuennut kalkki on tehnyt kallioisesta maaperästä hedelmällisen. Maisemassa on sekä ihmisen rakentamia että luonnon muovaamia viheralueita. Minä ihastuin niittyihin...

 
Olen tänä kesänä häikäistynyt kotimaisten kesäniittyjen absoluuttisesta kauneudesta! Erityisesti ilta-auringon kultaamat niityt tuntuvat hehkuvan ja säkenöivän utuista valoa! Taianomaista! Kameran kuvakortille on tallentunut tänä kesänä niitty jos toinenkin.


 
Puutarhaintoiluni ei kallistu pelkästään ihmiskäden luomien ihanuuksien puoleen; vaikutun myös luonnon villeistä yhdistelmistä, rajattomista projekteista, sattumanvaraisista kokonaisuuksista. Oikeastaan järjestys on se, että puutarhaintoiluni on luontokaipuun jatkumoa, mahdollisuus kokea luontoyhteyttä omalla kaupunkilaispihalla. 

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia. Kauniisti kuvattu luonnon ja puutarha harrastuksen side. Mekin kävimme tuolla ilta auringossa kallioilla ja muureilla kävelemässä. Ihmeellisen kaunista.

    Huomaan, kun on omassa puutarhassa oppinut ihmettelemään luontoa ja sen voimaa, kiinittää luonnossakin nyt enemmän huomiota kasveihin, luonnon väri yhdistelmiin, runsauteen..

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Suomenlinna on upea. Minä elän luonnosta. Onneksi kaupungissakin voi asua metsän kyljessä, lasten kanssa pääsee hetkessä metsäpoluille seikkailemaan!

    VastaaPoista