keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Heinäpuutarhojen mestari

 
Sisustuslehti Dekossa (4/2011) esiteltiin kuuluisa hollantilainen puutarhasuunnittelija Piet Oudolf, jonka suunnittelemien upeiden istutuskokonaisuuksien googlailu on nykyään melkein harrastukseni. Kuvien istutusten värimaailma ja muoto vain tuntuivat hätkähdyttävän kauniilta vastaten mielikuviani siitä, millainen olisi unelmapuutarhani. Kaksi ensimmäistä kuvaa Dekosta.

 
Olen haaveillut Oudolf-henkisestä istustuskokonaisuudesta jo pitkään. Paikka on mietittynä, tilan ja ajan raivaaminen itse toteutukselle on haaste. Innostuin tilaamaan Amazonista Oudolfin uusimman kirjan, Planting, a New Perspective (Piet Oudolf & Noel Kingsbury, Timber Press 2013), jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti kuinka Oudolfin sunnitteleman istutukset syntyvät. Kirjasta löytyy mm. listaus Oudolfin tavallisimmin käyttämistä perennoista ja tietoa eri perennojen yhdistämisestä. Kaikki alla olevat kuvat ovat kirjasta.

 
Paitsi visuaalisesti vaikuttavat istutuskokonaisuudet, myös Oudolfin suunnittelun ydinajatus kolahti. Dekon haastattelussa Oudolf opastaa meitä näin: "--puutarhassa ei ole kyse pelkistä kukkaistutuksista. Puutarhan ilmapiiriin ja tunnelmiin vaikuttavat kaikkien kasvien värit, rakenteet ja tekstuurit kaikkina vuodenaikoina. On tunnettava eri kasvit erilaisine luonteineen ja ymmärrettävä niiden koko elinkaari ennen kuin voi alkaa suunnitella haluamaansa puutarhaa."
 


 
Ja edelleen: "Koko toimintamme pohjaa dogmaattista suunnittelua spontaanimpaan ja vapaampaan ilmaisuun, jonka aloitimme jo 1980-luvulla. Puutarhat ovat tiloina jotakin paljon syvempää kuin pelkkiä mukavasti koristeltuja kukkatarhoja. Ne yhdistävät meidät muistoihin -ja usein niistä haetaan yhtymäkohtia lapsuuden puutarhoihin sellaisena kuin ne itse muistamme. 1970-luvulla tähän pyrittiin villikukkapuutarhoilla kunnes ne huomattiin aivan liian vallattomiksi ja hallitsemattomiksi. Me haemme tasapainoa kontrollin ja vapauden välimaastosta. Tähän päästään valitsemalla hyväluontoisia kasveja, jotka muistuttavat luonnonkasveja mutta käyttäytyvät kuitenkin puutarhakasvien tavoin." 
Oudolf käyttää suunnittelemissaan puutarhoissa paljon heiniä, ja kertoo, että "kun kukkia ja heiniä yhdistää puutarhassa, ne luovat pelkkää kukkivaa niittyä syvemmän vaikutelman. Heinät muistuttavat ihmisiä omasta lapsuudestaan ja toimivat myös metaforana. Kun ihmiset katsovat suunnittelemiani puutarhoja, joissa on heiniä, he tuntevat näkevänsä jotakin uutta, joka samalla muistuttaa heitä menneestä." 
Ja lopuksi: "Erilaisilla kasvimaailman elementeillä voi luoda puutarhoihin lukuisia erilaisia tarinoita ja tunnelmia niin mittakaavoja, muotoja kuin värejä yhdistelemällä. Jokaisella puutarhalla on aina omat haasteensa sen mukaan minkälaista ilmapiiriä sinne toivotaan. Ideat ja tunnelmat voivat vaihdella puutarhan eri osissa, mutta niiden pitäisi kuitenkin liittyä jollakin tavalla toisiinsa. Yllätyksiä saa olla, mutta ei liian suuria kontrasteja. Kaikilla elementeillä pitäisi olla selkeä funktio ja niiden pitäisi toimia keskenään. Puutarhassa kasvi ei ole pelkkä yksittäinen kasvi. Merkitystä on myös sillä, miten se kommunikoi muiden kasvien ja ihmisten kanssa."


 
Tässä kaikessa riittää amatööripuutarhurilla ihmettelemistä. Piet Oudolf on taiteilija, ja loihtii kokonaisia luonnonpuutarhatiloja, mutta hänen töistään voi löytää inspiraatiota ja ideoita oman pihan pieniin projekteihin.


 
Oudolfin eri puutarhakirjailijoiden kanssa toteutettuja kirjoja:
Planting A New Perspective
Designing with Plants
Planting Design
Designing with Grasses
Dreamplants for the Natural Garden
More Dreamplants
Landscapes in Landscapes
 
Tunnettuja julkisia istutuskohteita:
Drömparken Ruotsin Enköpingissä
Pensthorpen Millenium Garden Englannin Fakenhamissa
The Battery Gardens New Yorkin Manhattanilla
The High Line New Yorkissa
Lurie Park Chicagossa

2 kommenttia:

  1. Taivas, mitä puutarhoja ja tiloja... todellinen värin ja muodon maalari tuo Oudolf! Olen lumoutunut...

    VastaaPoista
  2. Eikö! Olen myös vaikuttunut ja nämä nähdessäni tiesin, että Oudolfin luomukset ovat sitä, mikä olisi minun unelmapuutarhani...

    VastaaPoista