tiistai 25. kesäkuuta 2013

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä

 
Nimittäin pionirakkautta. Ensimmäinen perennani, ja pitkään ainoa sellainen. Ison Sarah Bernhardt-penkin perustin kolmisen vuotta sitten, se oli ensimmäinen "kukkapenkkini". Sarah Bernhardt kukki jo seuraavana kesänä, ja olen ollut yllättynyt siitä, kuinka vähällä vaivalla on saanut paljon kauneutta pihalle. Pioni on tunnetusti helppohoitoinen. Myöhemmin laajensin Sarah Bernhardt-penkkiä, ja vaaleanpunainen kaunotar sai seurakseen Duchesse de Nemours- ja Bowl of Beauty -pionit (molemmista kuvat myöhemmin).
 
Suurin osa kuvista on viime vuodelta. Tällä hetkellähän tilanne on se, että pionini vasta aloittelevat kukintaa.
 


 
Huolenaiheenani on tällä hetkellä Sarah Bernhardt-penkin mataluus. Lumi on painanut kohopenkkiä ja käytännössä penkki on nyt nurmikon tasalla. Olen ottanut opikseni, kohopenkistä pitää kerralla tehdä riittävän korkea. Kukinta saattaa alkaa kärsiä, pioni kun tarvitsee kunnon kohopenkin. Edessä saattaa olla penkin kohotus, mikä tietäisi sitä, että kukinta voisi häiriintyä ja saattaisi mennä vuosiakin sitä odotellessa.

 
Kuvia Sarah Bernhardt-penkistä.
Vasemmalla aidan vieressä pilkistää toinen pionipenkeistäni.


 
Seuraavat kuvat ovat viime kesältä. Nähdäänköhän tänä kesänä yhtä rehevää kukintaa?


 
Kuin silkkipaperi-pompomeja. Voisiko kerroksia olla enempää? Sarah Bernhardtista tuli kerralla lempikukkani!  
Tämä kuva onkin tältä kesältä:

 
Edellisessäkin tekstissä esitelty, tänä vuonna upeasti kukkiva Festiva Maxima. Istutusvuosi 2011. Festiva Maximan seurana puolivarjoisessa penkissä on samana vuonna istutettu Punaisen lammen kultakala (Fen Chi Jin Yu) on tänä vuonna tehnyt ensimmäiset nuppunsa. Mielenkiinnolla jään odottamaan...Samassa penkissä ovat lisäksi 2012 istutetut kiinanpionit Edulis SuperBa, Kansas, Jadwiga, Karl Rosenfeld sekä vuoripioni Alba Plena. Myönnän että olen hurahtanut näihin. 

 
Bowl of Beauty, istutusvuosi 2010. Kukinta jäänyt toistaiseksi vaatimattomaksi. Muutama pieni kukka nähty.

 
Duchesse de Nemours, istutusvuosi 2010. Tämänkin kukinta jäänyt niukaksi.
Vaivaako tilanpuute, onkohan penkkini liian pieni? Vai liian matala?

5 kommenttia:

 1. Voi mitä sulottaria ja miten upeasti kukassa. Kerrassaan ihastuttavia pioneja sinulla =)

  VastaaPoista
 2. Pioniin on helppo rakastua! :) Minullakin on edessä viime kesänä aloitetun pionipenkin laajentaminen kuluvan kesän aikana, niitä on pakko saada lisää :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Jori! Blogisi näyttää nopean vilkaisun perusteella kiinnostavalta, monipuoliselta, kuvien laatu loistava! Taidan ryhtyä lukijaksesi :) Olen itse hyvin aloitteleva amatööripuutarhuri,piha on alkutekijöissään ja tänne puutarhablogimaailmaankin ihan vasta telakoitunut.
  Susanna, olen samaa mieltä. Pakko saada lisää -pionirakkautta koettu tässäkin pihassa, ja pionipenkit ovat aina vain kaivanneet laajennusta :)

  VastaaPoista
 4. Kyllä on kauniita pioneja! Se on kyllä kukkien kuningatar. Omat pionit ovat joutuneet vaihtamaan paikkaa, niin kukinta on vielä kovin niukkaa, mutta hyväähän kannattaa odottaa ja jospa nyt ovat oikeilla paikoillaan.

  Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
 5. IhanastiPihalla: kiitos :) Hyvää todella kannattaa odottaa :)

  VastaaPoista