perjantai 24. tammikuuta 2014

Luostarin puutarhassa

Viime kesänä eräänä sateisena päivänä vierailin Lintulan Pyhän Kolminaisuuden Luostarissa, jossa käyn joka kesä. Luostarin maat ovat jo lapsuudesta tuttuja, ja tutuissa maisemissa on aina yhtä ihana käydä. Lintulan luostari huokuu omanlaistaan rauhaa ja hiljaisuutta, ja on matkailukohteena mielenkiintoinen. Luostarin tilukset, puutarha, kasvi- ja yrttimaa ovat mielenkiintoinen vierailukohde myös puutarhaharrastajille. Alueella on paljon kauniita perennaistutuksia, puita, pensaita, hyötykasveja...Luostaria ympäröivät metsät, kaunis Järvi-Suomen luonto, ja lähiympäristössä on muitakin suositeltavia vierailukohteita. Luostari sijaitsee siis Palokin kylässä Itä-Suomessa, jonne luostari joutui siirtymään erilaisten vaiheiden kautta Karjalan kannakselta talvisodan puhjettua. Luostarin luvalla julkaisen kuvia kesän vierailulta.

Päivä oli sateinen, ja luostarin alueella oli hiljaista...

Dahlioita irtoruukussa

Perennoja kirkon edustalla
 
Virginiantädyke lempivärissä
 
Taustalla oleva keltainen suippo perenna näyttää aurinkonauhukselta, sopii varjoisaan ja puolivarjoisaan paikkaan

Kivikkopuutarhan kasveja:

 
Sitten yrttimaalle:
Yrttimaan laidalta, taustalla niittyä ja metsä,
jossa lapsena tuli leikittyä paljon. Näistä metsistä keräsimme isoveljeni kanssa kasveja, jotka prässäsimme kasvikansioihin (ihan harrastuksena). Metsässä on luontopolku, joka kulkee Koskijärven kauniita rantoja pitkin, ja polun varrella rannassa on Pyhittäjämarttyyri Paraskevan tsasouna, joka on jatkuvasti avoinna yksityistä hiljentymistä varten.
 
Sitten yrtti/kasvimaalle:
 
 
 
Luostarin yrttioppaassa on tarkempaa tietoa yrttilajikkeista.
Muistan nähneeni oppaan lapsuudenkodissani, pitääpä hankkia se käsiini, jotta voisin tarkemmin kertoa lajeista...
 
Yksivuotisia leijonankitoja ja zinnioita kasvimaan reunassa.
 
Sateisena päivänä värit korostuvat!
 
 
Toukokuun lopulta kesäkuun loppupuolelle luostarista voi ostaa perennojen ja yrttien taimia. Lisäksi luostarista voi ostaa täysin oman maan tuotteista tehtyä yrttiteetä ja yrttisuolaa. Nunna Nektaria on kirjoittanut Lintulan luostarin Yrttioppaan, joka on loppuunmyyty, mutta uusi uudistettu painos on tulossa, joskaan ei vielä täksi kesäksi. Kirjassa on mm. yrttien käsittelyohjeita ja ruoka- ja käyttöohjeita. Mainittakoon, että luostarista saa myös omaa hunajaa. Luostarin internet-sivuilta löytyy paljon tietoa ja kauniita kuvia luostarista. Suosittelen tutustumaan.


2 kommenttia:

  1. Ihanalta paikalta kuulostaa, kiitos kuvamatkasta! Ja mintusta joka kasvaa puutarhassamme rehevänä.

    Jos ehdit, lisää tämän listauksen linkki, puutarhamatkakohteita-listaan joka löytyy blogin oikeasta reunasta.
    Voisin taas päivittää sitä sivua ja mainostaa kun kesä tulee. Siellä on useita kivoja postauksia suomalaisita puutarhamatkakohteista!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä. Se minttu on kyllä nopea leviämään :) Pitääpä linkittää sinne tämäkin paikka.

    VastaaPoista